Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hallgatni a szeretetben
  2015-01-06 15:09:07, kedd
 
 






Hallgatni a szeretetben



NÉMASÁGI FOGADALOM. A kamalduli szerzetesek erre szánták az életüket: évente csak néhány napon át válthattak szót. Ha belépünk Majk csendtől átitatott világába, betérünk a cellaházakba, úgy érezhetjük magunkat, mint a megpihenő zarándokok.
,,Minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság: s a végső lényeg a hallgatás táján van, csak abba fér bele" - írta Ottlik Géza. Stílszerű lett volna hát, ha hallgatásba burkolózva nézzük végig azt a kiállítást, amelyet a Kamalduli Remeteség nemrég megújult főépületében rendeztek be. Az ünnepélyes átadás után azonban ketten is kalauzoltak minket a rend történetét bemutató tárlaton: Sárossy Péter művészettörténész és Várkonyi Gábor történész.

SEMMI IZGALOM! A gyógynövények termesztésével foglalkozó, sokat böjtölő kamalduliak igazodtak a bencések regulájához, de a csendre való törekvést a végletekig vitték. Ahogy a zsoltár írja: ,,Őrizet alá vettem számat. Elnémultam, megalázkodtam, és hallgattam a jókról." Aki ma megszáll a kiadható cellaházakban, azért érkezik Majkra, hogy visszavonuljon a világ zajától. Vetődnek ide zarándokok is, hiszen erre vezet például a Gyöngyök útja. Itt bárki bátran elfelejtheti a stresszt, hiszen a szobákba még tévét sem helyeztek, nincs internet, és térerő is alig van a pusztán. Teljes magányt élvezhet a vándor, szinte kiléphet az időből.



HALLGATÁSSAL ADÓZUNK. ,,Ilyen lelkiséggel rendelkező helyből kevés van hazánkban. Csak hallgatással adózhatunk neki" - így kezdte mondandóját Majkon, a most megújult Kamalduli Remeteség épületében Sághi Attila, a Forster Központ elnöke. Később megtudtuk, hogy a remeteséget 885 millió forintos európai uniós támogatásból hozták rendbe. A munkálatok kilenctizedével végeztek, így már várják a látogatókat az Oroszlányhoz közeli Majkpusztán. Az egyedülálló műemlékegyüttes lepusztult állapotban leledzett, és nem pusztán a falakat hozták helyre, de hangulatokat, művészi minőséget is teremtettek. A Foresteria, azaz a rend barokk konventépülete 2300 négyzetméteren újult meg, izgalmas kiállítótereket hoztak létre. A belső díszudvar is megszépült.



SZÓFUKAROK. Szent Romuald, aki egy olasz nemesi család sarja volt, apja vétkeit kívánta levezekelni, így lett szerzetes. Több évig élt egyedül, hozzászokott a szófukar élethez. Nagyjából ezer éve alapított egy kis remeteséget Camaldoliban, ez lett a kamalduli szerzetesek anyakolostora. Halála után öt évvel is romlatlanul találták a testét, ezért avatták szentté. A Párizs melletti Grosbois kamalduli kolostorának magányába húzódott vissza, s itt írta emlékiratait II. Rákóczi Ferenc. Végrendeletében a szívét is elküldette oda örök nyugalomra a fejedelem.

Hosszú időt sajnos nem tölthettek itt a fehér barátok: a remeteséget gróf Eszterházy József bán 1733-ban alapította meg saját birtokán, a Vértes északi részének rengetegében, a rendnek ajándékozva a pusztát.

A cellaházak építését, ahol a néma remeték meghúzták magukat, egy-egy nemesi család támogatta, az alapítók címerei ma is láthatók a homlokzaton. A szerzet tagjai hűen tartották magukat a fogadalmukhoz: az ételt egy forgatható kis ablakon át adták be nekik a világi testvérek, így még ennek ürügyén sem kellett szót váltaniuk. Csak kétszer három napon át szólhattak egy esztendőben, karácsonykor és húsvétkor. Ezért is mutat az ünnepi ebédlőben, azaz refektóriumban látható gyönyörűen felújított freskó - az Utolsó vacsora - egyik alakja egyik kezével kettőt, másikkal hármat. Ezzel is emlékeztette a barátokat, mire vállalkoztak.

A majki építkezés évtizedekig tartott, ám II. József 1782-ben már fel is oszlatta a rendet. Az itt élő, tucatnyinál alig több szerzetesnek esküt kellett tennie, hogy beletörődnek a szétszóratásukba. Az összegyűjtött kincseket, értékeket, beleértve az ereklyetartót és a miseruhákat is, zsákokba rakták, és elvitték Pozsonyba. Még szerencse, hogy a feloszlatáskor leltár készült, így tudjuk, mi mindent halmozhattak fel. A 670 tételt számláló könyvtáruk is szétszóródott, a köteteket most igyekeztek újra összegyűjteni. A kamalduliak rendházának históriája hasonlít a hányatott sorsú hazai főúri lakokéhoz: működött itt posztómanufaktúra, használták vadászkastélynak, téeszirodának és úttörőtábornak is a múltban. Az utolsó grófnő, Esterházy Móricné azonban kitartott, egészen 1973-ig lakta az egyik cellaházat, kutyák és macskák társaságában. Most ismét a régi képét, miliőjét nyerte vissza az épület, mintha a jámbor szerzetesek el sem költöztek volna. Korhű mintára alakítottak ki házipatikát, éléskamrát, sütőházat, borbélyműhelyt, sőt drogpadlást, azaz gyógynövények szárítására alkalmas padlást is. A feloszlatáskor írt leltár tárgyaiból következtettek a muzeológusok, mi minden lehetett itt hajdan.

A 17 cellaház egyikében múzeumot rendeztek be. Minden házhoz tartozott kápolna. Könnyen ráhangolódhatunk, hogyan imádkozott Szent Remuald arcképe előtt az itt lakó fehér barát naponta nyolc órán át. A hajdani szerzetesek csendes és dolgos mindennapjait segít elképzelni az itt bemutatott képsorozat is, amelyet a mai lengyel kamalduliaknál készítettek a fotósok.

Kivételesen beengedték őket, amikor a rendjük 400 éves volt. A Krakkó közeli lengyel kolostorban akadt olyan, aki huszonévesen lépett be, és kilencven évnél tovább élt. A rend azt tanítja: hallgatni a szeretetben olyan művészet, amelyet hosszú évekig kell tanulni.




 
 
0 komment , kategória:  Hit  
Címkék: ráhangolódhatunk, szétszóratásukba, vadászkastélynak, végrendeletében, kilenctizedével, műemlékegyüttes, kiállítótereket, úttörőtábornak, konventépülete, borbélyműhelyt, termesztésével, feloszlatáskor, visszavonuljon, következtettek, négyzetméteren, kamalduliaknál, refektóriumban, gyógynövények, mindennapjait, anyakolostora, téeszirodának, ereklyetartót, összegyűjtött, összegyűjteni, fogadalmukhoz, cellaházakban, megalázkodtam, szétszóródott, karácsonykor, cellaházakba, hangulatokat, hallgatással, halmozhattak, camaldoliban, hozzászokott, főépületében, kamalduli szerzetesek, megpihenő zarándokok, végső lényeg, hallgatás táján, ünnepélyes átadás, rend történetét, gyógynövények termesztésével, bencések regulájához, csendre való, végletekig vitték, zsoltár írja, kiadható cellaházakban, világ zajától, most megújult, munkálatok kilenctizedével, egyedülálló műemlékegyüttes, NÉMASÁGI FOGADALOM, Ottlik Géza, Kamalduli Remeteség, Sárossy Péter, Várkonyi Gábor, SEMMI IZGALOM, HALLGATÁSSAL ADÓZUNK, Sághi Attila, Forster Központ, Szent Romuald, Rákóczi Ferenc, Eszterházy József, Esterházy Móricné, Szent Remuald,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Bertolt Brecht -től idézet  Kövesd a cowboyt!  Png lepke  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Csak a fogyatkozás látható  A Megváltó szolgálatában  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Éretlen vers  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png csokor  Soha ne kedvezz...  Soha ne kedvezz...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 21  Png ház  Png kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Szép estét kedves látogatóimna...  Németh László tollából  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  Png telefon  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  A sors  Szép álmokat!  Lóhere  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Png cica  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Hazára minden embernek szükség...  Tanuld meg ezt a versemet  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy lelki imádság  George Byron - Ahogy itt jár -...  Adakozás  Egy lelki imádság  Ágai Ágnes – Csendélet  Gonosz démon-álarc  Kerüld el az evangélium örömén...  Az engedelmesség miért nem vál...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem számIt  Zilahy Lajos gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Mi lenne ha  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Idő  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
kamalduli szerzetesek, megpihenő zarándokok, végső lényeg, hallgatás táján, ünnepélyes átadás, rend történetét, gyógynövények termesztésével, bencések regulájához, csendre való, végletekig vitték, zsoltár írja, kiadható cellaházakban, világ zajától, most megújult, munkálatok kilenctizedével, egyedülálló műemlékegyüttes, falakat hozták, rend barokk, belső díszudvar, olasz nemesi, szófukar élethez, fehér barátok, remeteséget gróf, rendnek ajándékozva, cellaházak építését, néma remeték, alapítók címerei, szerzet tagjai, világi testvérek, ünnepi ebédlőben, majki építkezés, összegyűjtött kincseket, feloszlatáskor leltár, köteteket most, kamalduliak rendházának, hányatott sorsú, utolsó grófnő, egyik cellaházat, régi képét, jámbor szerzetesek, hajdani szerzetesek, szeretetben olyan, ráhangolódhatunk, szétszóratásukba, vadászkastélynak, végrendeletében, kilenctizedével, műemlékegyüttes, kiállítótereket, úttörőtábornak, konventépülete, borbélyműhelyt, termesztésével, feloszlatáskor, visszavonuljon, következtettek, négyzetméteren, kamalduliaknál, refektóriumban, gyógynövények, mindennapjait, anyakolostora, téeszirodának, ereklyetartót, összegyűjtött, összegyűjteni, fogadalmukhoz, cellaházakban, megalázkodtam, szétszóródott, karácsonykor, cellaházakba, hangulatokat, hallgatással, halmozhattak, camaldoliban, hozzászokott, főépületében, oroszlányhoz, emlékeztette, társaságában, szerzetesnek, beletörődnek, huszonévesen, támogatásból, vállalkoztak, rengetegében, muzeológusok, elfelejtheti, emlékiratait, kolostorának, kamalduliak, szárítására, miseruhákat, szerzetesek, drogpadlást, kolostorban, lelkiséggel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 531 db bejegyzés
Összes: 13021 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2896
  • e Hét: 19471
  • e Hónap: 36854
  • e Év: 154100
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.